Кървава стрелба в Далас, петима полицаи бяха убити

Инцидентът е станал по време на протести, тръгнали след убийството на чернокожи

08.07.2016 | 14:52 Редактор: Луиза Божинова
Кървава стрелба в Далас, петима полицаи бяха убити

Кървава стрелба в Далас и затворено небе над града. Петима полицаи бяха убити, след като снайперисти откриха огън по униформени служители. Ранени са още шестима полицаи.

Инцидентът е станал по време на протести, тръгнали след убийството на чернокожи от последните дни.

Стрелбата започва около 20.45 ч. местно време по време на мирното шествие по централните улици на Далас. Изстрелите предизвикват масова паника и ужас сред участниците в протеста. Простреляни са общо 11 полицаи. Арестувани са трима заподозрени за атаката.

Двама от нападателите са били със снайпери и са стреляли от високо място, смятат разследващите. Полицията публикува снимка на един от тях. По-късно той се предава на властите.  

Другият – четвърти предполагаем участник в нападенията се барикадира в гараж. Той казва, че поставил бомби навсякъде в центъра на града и че има намерение да рани още полицейски служители. Започва престрелка, продължила 45 минути. По-късно обграденият се самоубива.

Разследващите смятат, че в нападението са замесени още хора. Масовите протести от последните дни в САЩ бяха предизвикани от поредните случаи на убийства на чернокожи от полицейски служители.

В сряда в щата Минесота полицай застреля 32-годишният Филандо Кастиле зад волана на автомобила му. Ден по-рано двама полицаи застреляха 37-годишният Алтън Стърлинт. Случаите предизвикаха бурни реакции и отново разпалиха дебата за полицейския произвол.