fallback

Тони Блеър: И днес бих взел решението за изпращане войски в Ирак

Според бившия министър-председател на Великобритания най-доброто, което е можело да се направи е да се свали Саддам Хюсеин

06.07.2016 | 22:07 Автор: Луиза Божинова

Бившият министър-председател на Великобритания Тони Блеър заяви, че и днес би взел решението за изпращане на британските войски в Ирак, както е направил през 2003 г., предаде Deutsche Welle.

Той е категоричен, че е взел решението  уверен за правотата си и в името на интересите на Великобритания и допъбави, че поема отговорността за всички грешки по време на операцията в Ирак.

Изказването на Блеър стана по време на пресконференция в Лондон, след като бе представен доклад на сър Джон Чилкът за причините и обстоятелствата за изпращането на британски войски в Ирак през 2003 г.

Блеър опроверга информацията, че разузнавателните данни са били фалшифицирани. Според бившия министър-председател най-доброто, което е можело да се направи е да се свали иракският диктатор Саддам Хюсеин. Блеър не смята, че това действие е причина за вълната тероризъм, на която светът е свидетел в Близкия изток.

"Блеър осъзнато преувеличи опасността, излизаща от Ирак. Великобритания прие решение да влезе във войната без да изчерпи всички варианти за мирно разрешаване на конфликта“, заяви авторът на доклада сър Джон Чилкът.

fallback
Още от Свят
fallback