Клинтън и Блеър: мирният процес и бащинството

ББС показва разсекретени записи на разговорите на двамата лидери

07.01.2016 | 17:23
Клинтън и Блеър: мирният процес и бащинството

Записи на разговорите между Тони Блеър и Бил Клинтън между 1997 и 2000 година, получени от ББС хвърлят нова светлина върху мандатите на двамата лидери, съобщава британската агенция.

Британският премиер Тони Блеър и американският президент Бил Клинтън са си говорели как ролята им е да са "психиатри" - в опитите си да решат тежки международни спорове по време на службата си начело на своите държави.

Някои път обаче и двамата са били обхващани от раздразнение.

През 1999 по време на търговски спор между ЕС и САЩ за карибските банани президентът Клинтън казва на британския премиер Блеър по телефона:

"Централноамериканците и карибците звучат като ученици, които се карат. Трябва да мислят и действат разумно, не да си ги мерят".

Разсекретените документи от управлението на Бил Клинтън с транкрипции на разговорите между двамата лидери бяха публикувани - http://clinton.presidentiallibraries.us/ - след заявка на ББС, която се позова на правото на информация пред президентската библиотека Клинтън, която пази архива му.

 

Документите разкриват отношението на президента Клинтън към някои страни и техните лидери.

Веднъж той казва на британския премиер "Иранците, и някой път си мисля, че и китайците са така - са толкова мотивирани от парите, че накрая се предадохме". Друг път се оплаква, че Франция и Бразилия са "закърмени с антиамериканизъм".

Освен това казва на Блеър, че Владимир Путин, който през 1999 стана президент на Русия "има огромен потенциал" и е "много умен. Мисля, че можем да работим добре с него".

Транскриптите показват още, че личното приятелство на двамата мъже им позволява да обсъждат много лични теми. При едно обаждане президентът казва на премиера, че е гледал по американската телевизия Блеър на парламентарния контрол. Премиерът отвръща: "Честно, мога и без това в сряда".

И когато през 1999 бе съобщено, че Тони Блеър отново ще става баща, двамата се шегуват как президентът ще се включи в екипа детегледачи. Блеър казва: "беше неочаквано" и "мисля, че животът ми започва отново".

Записите между Блеър и президента Буш, наследникът на Клинтън се очаква да бъдат също разсекретени в рамките на разследването Чилкот за войната в Ирак. Не е ясно колко пълни и редактирани ще бъдат, пише още ББС.

/Корица: YT канал на clintonlibrary.gov/