ЕС към Великобритания: Първо напускате, после ще преговаряте

Висока степен на несигурност, докато не бъдат договорени финансовите правила

01.07.2016 | 15:10 Редактор: Тодор Петров
ЕС към Великобритания: Първо напускате, после ще преговаряте

Рейтинговата агенция "Стандарт енд Пуърс" понижи с едно ниво дългосрочния кредитен рейтинг на ЕС , заради решението за Брекзит. Според анализатори излизането на Великобритания от общността ще създаде висока степен на несигурност, която ще продължи докато Лондон и Брюксел не договорят новите финансови правила за бъдещите си взаимоотношения.

Великобритания не може да започне преговори по условията за търговия с общността, докато не я е напуснала. Това заяви еврокомисарят по търговията Сесилия Малстрьом. 

"Първо напускате, след това преговаряте", каза тя пред Би Би Си. По думите й след Brexit Великобритания ще стане "трета страна" според фразеологията на ЕС. Това означава, че търговските контакти ще се извършват според правилата на Световната търговска организация до изготвянето на ново споразумение. 

И докато всички говорят за икономическите сътресения на Острова в северния крайбрежен английски град Блекпул не съжаляват за избора си в полза на Брекзит. Една от силните мотивации за този вот е гневът срещу имигрантите. 

"Тук в Блекпул сме били свидетели на нападания с ножове, изнасилвания и какво ли не. Не винаги го пишат във вестниците, но чужденците са тези, които правят тези неща. Желанието да бъдат чути също", казва 74-годишният Еди Глин, жител на Блекпул. 

Както се вижда от резултатите южните части и най-вече Лондон са гласували за оставане. Мисля, че това е сблъсък между тези, които имат и тези, които нямат. Това е прилича на селските бунтове – работническата класа казва – стига толкова! Ние искаме да си върнем собствените граници и да изразим мнението си за престъпниците, казва рибарят Стив Мейер.

Междувременно бившият премиер Тони Блеър призова за сериозно държавническо поведение в преговорите за излизането на Великобритания от ЕС. Той казва, че евроскептичен "брекзит министър" би бил грешния избор за водене на разговорите с ЕС.