България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Колман: Всичко казано за Brexit е спекулация

Оставаме европейци, ние сме част от еврозоната и се надяваме това да продължи", заяви посланикът пред Bulgaria ON AIR

01.07.2016 | 10:00
Колман: Всичко казано за Brexit е спекулация

"Ирландците уважават решението от британския референдума", каза в Сутрешния блок посланикът на Ирландия в България Патрик Колман.

По думите му, министърът на вътрешните работи на Ирландия, е подчертал, че ще има 3 основни стъпки за Ирландия, които са важни за тях като европейци. "Първата ще бъде да запазим Великобритания като наш близък приятел и съюзник в Европейския съюз. Специалните ни притеснения обаче са за  Северна Ирландия и мирният процес, който се случва там. Ако Великобритания напусне ЕС, това ще върне границите на Острова. Това е голямо притеснение за нас", обясни Колман.

Той уточни, че има период от 2 години, за да се  предоговори всичко и да се справят с този проблем. "Оставаме европейци, ние сме част от еврозоната и се надяваме това да продължи", заяви посланикът.

По думите му, договорът между Северна Ирландия и Ирландия, позволява механизъм за активиране на референдума. "Великобритания каза за Северна Ирландия, че това не е достатъчно, за да задейства свикването на референдум към този момент", обясни Колман. Той каза още, че трябва да запомним, че по-голяма част жителите на Северна Ирландия, гласуваха за оставане в ЕС.

"В Шотландия имаше голямо мнозинство за оставане, те все още не са договорили клауза за изход, ако това бъде позволено. Остава да видим какъв ефект ще има това върху ситуацията със Северна Ирландия". 

По отношение на европейското семейство, гостът сподели, че в този момент Ирландия е една от най- проевропейско настроените страни. "Преминахме през икономически проблеми. Стигнахме до едно признание, че Европа е наш помощник и приятел. Справихме се с проблемите през този период. Това е огромен пазар и ние щяхме да влезем в него с Великобритания. Това ни позволи да получим достъп до различни пазара и да диферцифицираме икономиката и да намалим зависимостта си към търговията с Обединеното кралство", посочи полланикът.

За бъдещето на ЕС, Колман сподели, че нещата трябва да бъдат предоговорени. "Не са възможни предстоящи референдуми в близкото бъдеще, но има политически партии в някой от страните, които биха се застъпили за тези референдуми, но те нямат достатъчно власт в момента. Възможно е за в бъдеще да видим нови референдуми, но не може да знаем къде ще бъдат те и какъв ще бъде изходът от тях. Освен това не знаем какъв ще бъде резултатът от британския референдум", обясни Колман

Той посочи, че Brexit има незабавен икономически ефект, който може да има дългосрочни негативни ефекти за британската икономика и народ. "Реалността е, че ако има нови референдуми, това може да послужи като пречка на този домино ефект", категоричен е гостът. 

Посланикът каза още, че  Франция и Германия и още 25 страни, са на сцената на ЕС, така че всякакъв изход ще трябва да предоговорен за в бъдеще.
"Водим се от изхода от референдума, трябва да уважим мнението на британските гласоподаватели. Очакваме преговори поне 2 години и не е ясно как ще се развият те. Голяма част от това, което казваме е просто спекулация", заяви гостът пред Bulgaria ON AIR.

По отношение на паспортите, гостът коментира, че ще бъдат давани само на тези, които имат право да се възползват от тях. "През времето много хора са пътували през двата острова. Медиите казват, че има около 6 милиона души, които имат право да вземат ирландски паспорт, което е 10% от населението на Обединеното кралство", обясни Колман.

По въпроса за българските работници там, посланикът каза, че тези, които вече са във Великобритания, няма да бъдат засегнати, но това е нещо, което трябва да бъде решено от британското законодателство и британския парламент.