Борисов: Brexit ще бъде изпитание за нашите служби

Премиерът категоричен, че България успява да се бори със сивата иконимика

30.06.2016 | 12:19 Редактор: Мария Аладжова
Борисов: Brexit ще бъде изпитание за нашите служби

Ограничаването на сивия сектор води до нормална държава и проспериращ бизнес. Това заяви премиерът Бойко Борисов на конференцията "Икономика на светло".

Борисов беше категоричен, че правителството има воля да продължава действията си в тази област и няма да има отстъпление.

Той предупреди, че Brexit-ът е риск за кохезионните фондове, а нестабилността във Великобритания може да предизвика сътресения в целия ЕС.

По думите му санкциите срещу Русия няма да отпаднат до края на тази година. Премиерът отчете и нестабилната обстановка в Турция.

"Това поставя на изпитание нашите служби", каза още министър-председателят и допълни, че дори в такава ситуация България успява да се бори със сивата икономика.

Борисов обърна внимание на намаляването на контрабандата на тютюневите изделия, което води до увеличаването на приходите в бюджета с "милиарди".

По думите му в първия мандат на ГЕРБ съпротивата на финансовото и вътрешното министерство, както и отказът на институциите да си сътрудничат, попречили да бъде пресечена контрабандата.

Сега, заради ограничените средства, милиардите, нужни за изплащането на гарантираните средства в КТБ, са започнали мерки за ограничаване на контрабандата. Те са били въведени с "огромни усилия", но и със силната воля на институциите, каза премиерът.

С 1,4 млрд. лева се увеличават приходите в бюджета в резултат на ограниченията на контрабандата.

"Не мога да си представя как щяхме да се справим - да платим, да строим толкова", каза още премиерът. Той припомни, че са дадени допълнителни средства и за здравеопазването, образованието и други сектори, благодарение на повечето приходи през тази и миналата година. С допълнителните средства са направени и спешните ремонти по пътищата в страната, отчете още премиерът.

Всяка седмица НАП, полицията, ДАНС и други институции ще проверяват заведенията по морето. Това няма да бъде кампанийно, обеща Борисов. За две седмици приходите на заведенията са се повишили 10 пъти, каза още той.

Още икономически новини четете в Investor.bg