Еврозоната ще устои на удара от Brexit, твърдят от ЕЦБ

Последствията върху пазара на облигации не са особено значителни, заяви Витор Констанцио

30.06.2016 | 11:21 Редактор: Луиза Божинова
Еврозоната ще устои на удара от Brexit, твърдят от ЕЦБ

Заместник-председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Витор Констанцио омаловажи възможното икономическо влияние на Brexit върху еврозоната и сигнализира, че очаква зоната с единна валута да устои на удара, съобщава Financial Times.

В сряда, по време на годишната конференция на ЕЦБ в Синтра, Португалия, Констанцио заяви, че британското решение за напускане на ЕС вероятно ще доведе до по-слаб растеж в еврозоната, тъй като Великобритания ще внася по-малко стоки от компании от зоната с единна валута. Вицегуверньорът обаче добави, че Великобритания не е "основна икономическа зона" и че паундът вече не е голяма международна валута. 

Текущата позиция на ЕЦБ за това как решението от Brexit ще повлияе на еврозоната до голяма степен съвпада с прогнозите на частния сектор, които предполагат, че вотът на Великобритания да излезе от ЕС ще струва на блока 0,5 процентни пункта от брутния вътрешен продукт (БВП) през следващите три години.

Британската икономика е деветата най-голяма в света от гледна точка на коригираните национални доходи, които до голяма степен взимат предвид местните разходи за стоки и услуги.

Констанцио, който е част от управителния съвет на ЕЦБ, определящ лихвените проценти, не разкри детайли за това какво ще прави банката, ако британското решение доведе до по-широка вълна от несигурност сред Европа. "Какъв е нашият отговор? Ще трябва да изчакаме още малко", каза той.

Вицепрезидентът на ЕЦБ сигнализира, че в подобна ситуация използването на мерки като огромното изкупуване на облигации от централната банка или намаляването на лихвените проценти ще бъде ограничено. "Ако последствията са по-сериозни, какво може да се направи? Това засяга други власти, не ЕЦБ".

Констанцио подчерта, че веднага след резултатите от британския референдум по членството на страната в ЕС миналата седмица пазарите сред 19-те страни членки на еврозоната са продължили да работят.

"Резултатът от референдума не доведе до системен крах", каза той. "Имаше купувачи и продавачи. Обратно на страшните истории, че пазарната ликвидност е бил убита от регулациите, тези страшни истории не се материализираха. Алан Грийспан каза, че може да има нов Lehman, но Алан Грийспан сбърка".

Той добави, че еврото е спаднало с 2% спрямо долара и няма признаци за натиск върху спредовете между по-безопасния германски дълг и по-рисковите италиански и испански държавни облигации.

"Последствията върху пазара на облигации като цяло не са особено значителни", каза Констанцио, добавяйки, че политиката на ЕЦБ за изкупуване и на публичен, и на частен дълг е имало значителен стабилизиращ ефект.

Той призна обаче, че сривът на акциите на банките в региона показва, че явно има „сериозна липса на доверие към банките в Европа като цяло“.

ЕЦБ изкупува предимно държавни облигации за 80 млрд. евро всеки месец съгласно програмата си за количествено облекчаване.

Повече икономически новини четете на Investor.bg.