Англичани напират да стават ирландски граждани след Brexit-а

На ден се подават по 4000 молби за ирландски паспорти, спрямо нормалните 200

28.06.2016 | 14:52 Редактор: Анисия Иванова
Англичани напират да стават ирландски граждани след Brexit-а

И докато европейските лидери обсъждат последиците - и политически, и икономически след решението на Великобритания да напусне съюза, стотици англичани вече поискаха ирландски паспорти. Междувременно Дъблин поиска преговори с Лондон за общата им граница.

Brexit-ът предизвика вълна от молби за паспорти в посолството на Ирландия в Лондон от британци, желаещи да запазят европейското си гражданство.

Дипломатическото консулство на Северна Ирландия е получило над 4 хиляди искания за документи за самоличност след Brexit-а, спрямо нормалните 200 запитвания на ден преди това. По закон всеки гражданин на Великобритания, роден в Северна Ирландия, или имащ ирландец за родител, или баба и дядо ирландци, има право да получи и ирландски паспорт.

По последни данни около 6 милиона британци могат да се възползват от това си право, посочва Ройтерс. Вчера ирландският премиер Енда Кени в изказване пред парламента поиска инициирането на преговори за граничния режим с Великобритания след Brexit-а.

По думите му подобни разговори между Дъблин и Лондон трябва да започнат максимално бързо и да се фокусират върху Северна Ирландия, границите между двете държави и зоната с облекчен граничен контрол между тях. Особени притеснения предизвиква потенциалното възвръщане на граничния контрол между Република Ирландия и Северна Ирландия.

Контролът беше облекчен постепенно след 1998 г., когато беше подписано мирно споразумение. Тази сутрин британските финансови институции поеха лека глътка въздух след два дни на сътресения, предизвикани от Brexit-а. Малко след началото на борсовата сесия британският паунд отчете повишение от 0,7 на сто спрямо долара и се търгуваше за 1,33 долара. Лекият скок в цената на британската валута идва след отчетения рекорден спад до 1,32 долара вчера – нещо, което не се е случвало от 1985 година.