Марин льо Пен поиска референдум за ЕС във всяка държава членка

Алжир, Гренландия и Сейнт Бартоломю вече избраха изхода

22.06.2016 | 13:50 Редактор: Тодор Петров
Марин льо Пен поиска референдум за ЕС във всяка държава членка

Лидерът на крайната десница във Франция Марин льо Пен поиска провеждането на референдум за членството в ЕС във всяка страна членка. В интервю за френска телевизия тя се определи като "защитник на свободата на народите да разполагат със своята съдба и да избират законите си", и обяви, че Европейският съюз се разпада.

Алжир, Гренландия и островчето Сейнт Бартоломю са трите европейски държави, напуснали пределите на ЕС по собствена воля. Алжир решава да се отдели през 1962 година, когато обявява независимост от Франция, която преди това го смята за свой департамент. Въпреки отцепването си обаче северноафриканската държава продължава да поддържа отношения с еврообщността и години наред се възползва от неограничения достъп до пазара на Стария континент. Едва през 2005 г. Алжир и Брюксел подписват споразумение за асоцииране, за да дадат официален вид на отношенията си.

Най-големият остров на света – Гренландия, също напуска пределите на ЕС след референдум през 1982 година. Властите в столицата Нуук решават да организират обществено допитване, след като получават разширена автономия от Дания, към чиято територия се числят. Привържениците на напускането печелят с голямо мнозинство и официално островът напуска ЕС през 1985 година. Въпреки това Гренландия официално все още е част от отвъдморските страни и територии на ЕС и запазва правото си на достъп до някои европейски фондове съгласно споразумение за партньорство с Брюксел.

Вулканичното островче Сейнт Бартоломю във Френските Антили, което е с 25 квадратни километра площ, също не е част от пределите на ЕС. Причина за това е изменение в териториалния му статус през 2012 година. До този момент то е било със статут на община във френския департамент Гваделупа, който е част от територията на Франция. С промяна на законодателството на отвъдморските си територии обаче Париж го определя като отвъдморска страна и територия и така му дава самостоятелност. Макар гражданите на Сейнт Бартоломю да остават френски граждани и да ползват еврото за национална валута, се наложи ЕС да сключи отделно споразумение за асоцииране с островната държава.