България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Великобритания ще остане в ЕС, но това няма да реши проблемите

Експертни мнения за предстоящия Brexit на Мариана Хил и Йордан Мичев в ефира на Bulgaria ON AIR

20.06.2016 | 08:44 Редактор: Тодор Петров
Великобритания ще остане в ЕС, но това няма да реши проблемите

В четвъртък във Великобритания ще се проведе изключително важният референдум за оставане или напускане на ЕС. Гостите в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR, преводачът Мариана Хил и главният редактор на вестник "Новини Лондон" Йордан Мичев, изразиха мнение, че резултатът от Brexit няма да реши проблемите на Острова и в ЕС.

"След шокиращото убийство на депутатката от Лейбъристката партия картината рязко се промени. Последните проучвания сочат, че се засилват мненията за оставане в ЕС. Процентите са изравнени и трудно може да се прогнозира крайният резултат. Много хора са се стреснали от ширещия се език на омразата във Великобритания", коментира Йордан Мичев.

Според него с много малко ще надделеят гласовете за оставане в ЕС, но Алиансът се нуждае  от много сериозни промени, които още не се случват. 

"Бюрокрацията става все по-голяма. Великобритания е изключително важна и за държави като нашата, които искат повече самостоятелност. При евентуално излизане на Великобритания от ЕС, със сигурност ще има референдум и в Шотландия за това дали да напуснат Обединеното кралство", каза още главният редактор на  "Новини Лондон" в скайп връзка от столицата на Англия.

Според преводача Мариана Хил, референдумът е вътрешно-политически маньовър на премиера Дейвид Камерън. Тя също споделя мнението, че Великобритания няма да напусне ЕС, "но това въобще няма да реши въпроса". 

"Големите проблеми са във вътрешно-политическите дебри на Великобритания. Населението не е доволно от социалната политика на Камерън, а Найджъл Фарадж му диша във врата. Крайните настроения взимат връх, броят на евроскептиците расте. Великобритания ще остане с много малко в ЕС, но никой няма да си промени мнението. Ако остане, продължава борбата в Брюксел, а ако се реши да напусне, Дейвид Камерън трябва да си подаде оставката", обясни Мариана Хил в студиото на Bulgaria ON AIR.

Тя е на мнение, че ЕС трябва да се реформира бързо, защото се е превърнал във "взаимоспомагателна каса". 

"Това е поредният вопъл да се промени ЕС. Не може в Европа да се управлява с решения, които са вземани от 50-те години и края на Студената война", добави Мариана Хил.