Русия все още не е правова държава, заяви главата на руския Конституционен съд

"Да живеем според правдата, а не според закона"...

17.05.2016 | 14:59 Редактор: Мария Аладжова
 Русия все още не е правова държава, заяви главата на руския Конституционен съд

Русия все още не се явява напълно правова държава, тъй като и досега се чуват призиви "да се живее според правдата, а не според закона". Това каза председателят на Конституционния съд на Русия Валерий Зоркин, съобщи РИА Новости, цитирана от РБК.

Изказването си Зоркин направи по време на лекция, посветена на съвременното конституционно правосъдие.

"Намираме се в преходен етап от нашето развитие. Русия все още не е достигнала до правовата бариера. Би било трудно да се надява на това след хилядолетните стереотипи, в които законът и правото не са на първо място, а главният принцип е бил "да живеем според правдата, а не според закона", заяви той.

Зоркин подчерта, че все още има "видни представители на обществеността", които се застъпват за закона на правдата.

По думите му преди сто години подобни противоречия са успявали да бъдат преодолявани само заради "свирепата държава, създадена от болшевиките". 

Председателят на Конституционния съд заяви, че повторението на "историческата катастрофа" от октомври 1917 г. в съвременна Русия, може да бъде избегнато с "утвърждаването на правосъзнанието".

При това той отбеляза, че Русия не е длъжна да изпълнява международните договори и конвенции при възникване на правови колизии. 

Според Зоркин участието в международни споразумения означава, че страната доброволно приема посочените в тях задължения, като си оставя правото за налагане на окончателните решения.

На 19 април Конституционният съд на Русия за първи път разреши на държавата да не изпълни решението на Европейския съд по правата на човека.

Казусът касае делото на двамата затворници - Сергей Анчугов и Владимир Гладков, които обжалваха текстовете в Конституцията, забраняваща им да гласуват.

В постановлението на руския съд се посочва, че решението на Страсбург противоречи на Конституцията на Русия.