Русия ще получи достъп до данъчната информация на гражданите си в 80 страни

Споразумението влиза в сила от 2018 г.

12.05.2016 | 17:14 Редактор: Мария Аладжова
Русия ще получи достъп до данъчната информация на гражданите си в 80 страни

Русия получи достъп до финансовата информация на гражданите си в 80 държави, съобщи руското делово издание РБК.

Руската федерация подписа международно споразумение, в което участват и държавите Панама, Бахрейн, Науру, Вануату и Ливан.

"От 2018 г. Русия ще се присъедини към системата за автоматичен обмен на данъчна информация между съответните организации от различни страни. Това ще ни даде достъп до данните от финансовата информация на данъкопладците от над 80 юрисдикции, в това число и за т. нар. "офшорки". Днес Федералната данъчна служба (На Русия - бел. ред.) подписа съответното споразумение, това означава, че възможността за извършване на данъчни мошеничества ще бъде още по-малка", заяви главата на службата Михаил Мишустин.

Споразумението е част от глобалния план на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за действие за укрепване на борбата срещу данъчните измами и укриването на данъци.

Същевременно руското правителство отбеляза, че "присъединението на Русия към международния автоматичен обмен на информация ще бъде важен инструмент в достигането на целите за намаляне на сивата икономика и противодействие на използването на незаконни схеми при идващата от Русия продукция".