"Независимая газета": САЩ заплашват Русия с "панамски санкции"

Според изданието американски чиновници се готвят да разширят черния списък с руски имена

08.04.2016 | 15:48 Редактор: Мария Аладжова

Съединените американски щати заплашват Русия с "панамски санкции", пише "Независимая газета".

По данни на руското издание правителството на САЩ проучва превърналите се в международна сензация разкрития на Международния консорциум на разследващите журналисти за офшорки в Панама, в които излязоха имената на редица имена от световния политически елит, в това число и приближени до руския държавен глава Владимир Путин.

Счита се, че руските предприемачи са използвали дестинацията, за да заобиколят наложените от ЕС и САЩ санкции срещу руския бизнес.

Според вестника съответните лица може да бъдат включени в разширен черен списък още през юни, когато ЕС ще решава дали да удължи срока на ограниченията, наложени от Русия. 

В руската част от разследването се споменава, че хората от "близкото обкръжение" на Путин са прехвърлили чрез офшорните компании най-малко 2 милиарда долара, а 12 длъжностни лица са станали учредители, собственици или акционери на такива фирми, напомня още изданието. 

Посочените руски имена в панамските документи са това на Сергей Ролдугин, на милиардера Аркадий Ротенберг и на най-едрия акционер на руската банка "Россия" Юрий Ковалчук, наричан в западните медии личният банкер на Путин.

"Независимая газета" обаче не изключва възможността изявленията на американските служители за налагане на "панамски санкции" да са блъф, тъй като посочените документи не съдържат пълни доказателства за вината на бизнесмените, заявява юристът международник Вадим Войников

Според него САЩ едва ли ще наложат нови санкции, а дори и да го направят, ЕС не би се присъединил към тях. 

В подкрепа на думите си той посочва ЕС е изправен пред други проблеми и в политически план решението едва ли ще получи подкрепа от мнозинството. 

В противовес на твърдението на юриста обаче се оказва това на политолога Александър Коновалов, по думите на когото "панамските документи" действително разкриват как санкционирани лица се опитват да останат в сянка и да заобикалят американските и европейските закони.  

Той предполага, че антируските санкции могат да бъдат разширени и да обхванат роднини на високопоставени федерални служители.

57% от западните аналитици прогнозират, че през лятото ЕС ще продължи антируските ограничения, сочи проучване на Bloomberg.