Барак Обама удължи срока на санкции срещу Русия с една година

САЩ не одобрява действията на Русия спрямо Украйна година след Минските договорености

03.03.2016 | 09:33 Редактор: Мария Аладжова
Барак Обама удължи срока на санкции срещу Русия с една година

Президентът на САЩ Барак Обама удължи с една година санкциите срещу Русия заради Украйна, съобщи БНР.

Според Обама "действията и политиката на правителството на Русия продължават да представляват необичайна и изключителна заплаха за националната сигурност и външната политика на САЩ"

Американските санкции засягат редица руски граждани, в това число и официални лица, както и представители на правителството на бившия украински президент Виктор Янукович.

В обсега на санкциите срещу Русия са и някои от големите руски предприемачи, няколко компании и ръководствата на самопровъзгласените Донецка и Луганска народни републики.

Пред два дни унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че автоматично удължаване на санкциите на Европейския съюз срещу Русия няма да има, предаде Reuters. 

"В края на първата половина от годината може да се очаква сериозен дебат в ЕС за изпълнението на споразумението. С други думи, няма да има автоматично удължение на санкциите срещу Русия и каквото и решение да вземем, то ще бъде предхождано от спокоен и обективен анализ на Минските договорености", посочи Орбан. 

През декември италиански медии, позоваващи се на източници в Брюксел, съобщиха, че Италия също не одобрява автоматичното удължаване на санкциите и че се е обърнала към Люксембург, за да бъде обсъдена темата в рамките на дебатите. 

/Снимка: Архив/