Лидерът на "Хизбула" загина след експлозия в Дамаск

Шиитската групировка води собствено разследване на смъртта на Мустафа Бадреддин

13.05.2016 | 14:29 Редактор: Тодор Петров
Лидерът на

Военният командир на ливанската шиитска групировка "Хизбула" е бил убит при експлозия край Дамаск. Смъртта на 55-годишния Мустафа Бадреддин е най-тежкият удар за подкрепяната от Иран групировка от 2008г. насам, когато беше убит най-високопоставеният ѝ командир.

Според официално съобщение от "Хизбула" е имало огромна експлозия на една от техните позиции близо до международното летище на Дамаск. Освен загиналия командир при инцидента са били ранени и няколко души. Това се е случило във вторник през нощта, пишат ливански медии. 

Шиитската групировка води собствено разследване, за да установи дали експлозията е резултат от въздушен, ракетен или артилерийски удар. Според израелски медии, Бадреддин е бил вторият човек в командването след лидера на организацията Хасан Насрала и на практика най-високопоставеният военен в структурата на организацията. 

По данни на американското правителство от 2011 г. той е отговарял за военните операции на движението си в Сирия, където на страната на войските на Башар Асад се бият около 1200 бойци на Хизбула. Бадреддин е един от петимата обвинени от Специалния трибунал на ООН за Ливан за убийството на бившия ливански премиер Рафик Харири през 2005 г., но така и не беше изправен пред съда. Освен това Бадредин бе осъден на смърт в Кувейт заради бомбени атентати през 1983 г. Той избяга от затвора там, след като войските на Саддам Хюсеин нахлуха в Кувейт през 1990 г.