Не успяха да изстрелят ракета от руския космодрум "Восточний"

Отложиха старта на първата ракета заради техническа неизправност

27.04.2016 | 21:29 Редактор: Мария Аладжова
Не успяха да изстрелят ракета от руския космодрум

Отложиха изстрелването на първата ракета от новия руски космодрум "Восточний" в Далечния Изток заради техническа неизправност, съобщиха руските медии. 

Стартът беше планиран за сряда в 5.01 ч. московско време, но командата за изстрелването на ракетата "Союз-2.1а", носеща изследователския сателит "Ломоносов" и 2 по-малки апарата, беше прекъсната в последния момент.

Руският държавен глава Владимир Путин присъства на място, за да наблюдава изстрелването на ракетата, което така и не се състоя.

По-късно говорителят му Дмитрий Песков заяви, че президентът е решил да остане до първия успешен опит.

Междувременно стана ясно, че повредата е локализирана, съобщи руското делово издание РБК. Екипът от специалисти е заменил неизправното оборудване в системата на управление на ракетата "Союз - 2.1а".

Очаква се да бъде направен още един опит за старт на 28 април.

Изграждането на космодрума започна през 2012 г. Счита се, че той е най-скъпият в света, а в строежа му са участвали близо 10 хил. работници. Целта на правителството е да се съживи славата на космическата програма от съветската епоха. 

Строителството бе съпроводено с големи скандали за разхищение на пари, заради които бяха заведени 20 углавни дела, припомня “Нюзру”.