Медиите отказаха на САЩ Документите Панама

Преди седмици Вашингтон започна разследване, свързано с укриването на данъци и прането на пари в офшорни зони

22.04.2016 | 14:48 Редактор: Луиза Божинова
Медиите отказаха на САЩ Документите Панама

Международният консорциум на разследващите журналисти, който оповести скандалните Документи Панама, обяви че няма да сътрудничи на властите в САЩ. 

Преди няколко седмици Вашингтон съобщи, че започва криминално разследване, свързано с укриването на данъци и прането на пари в офшорни зони, и поиска допълнителна информация по случая.

Разследването се води от главния прокурор на Манхатън Прийт Бхарара по разпореждане на Министерството на правосъдието на САЩ.  Той поиска достъп до цялата документация по случая предизвикал най-мащабния скандал с изтичане на поверителна информация в историята. 

Консорциумът на разследващите журналисти обаче се позова на Първата поправка на американската Конституция, която защитава свободата на словото и достъпът до информация, и ги предпазва от това да се превърнат в "инструмент на провараздавателните органи". 

Към момента е публикувана само малка част от близо 11-те милиона и половина поверителни документи от панамската кантора "Мосак Фонсека". Близо 100-те медии от цял свят, които имат достъп до информацията, обещаха в следващите месеци да публикуват всички разкрития  за това как известни личности и корпорации са прикривали активи с цел неплащане на данъци.