Дейвид Камерън с обръщение след настояванията за оставката му

Премиерът призна, че е трябвало да се справи по-добре с разкритията за офшорките

09.04.2016 | 16:31 Редактор: Мария Аладжова
Дейвид Камерън с обръщение след настояванията за оставката му

Британският премиер Дейвид Камерън се разкая за реакцията му след разкритията, че баща му Иън Камерън, е имал дял в офшорен бизнес, съобщи The Guardian.

"Това не беше добра седмица. Знам, че трябваше да се справя с това по-добре, можех да го направя. Зная, че има уроци, които трябва да бъдат научени и аз ще ги науча. Не обвинявайте "Даунинг стрийт" или разни безименни съветници, обвинявайте мен. Бях много гневен от това какво казват хората за моя баща. Обичам го и ми липсва всеки ден. Той беше чудесен и много се гордея с нещата, които правеше, но не трябваше да позволявам това да затъмни цялостната картина", заяви премиерът по време на форум на Консервативната партия в Лондон.

Той се обърна към поддръжниците на партията, както и към участниците в демонстрацията пред офиса му на "Даунинг стрийт" 10, които настояват за оттеглянето му от поста.

След няколко различни изявления от страна на премиера по повод създадения от родителя му фонд на Бахамите, Камерън призна, че е имал дял във фирмата. Това предизвика искания за оставката му.

А по-рано през деня бяха публикувани и данните от социологическо проучване на института "ЮГов", които сочат, че едва 34% на сто от британците изказват положително отношение към премиера, след разкритията от документите на Mossack Fonseca, докато процентът на отрицателно настроените е нараснал до 58 на сто.

Камерън обеща, че ще направи публично достояние данните от данъчната си декларация през последните години, тъй като желанието му е да има пълна прозрачност по казуса.