"Мосак Фонсека" - обект на вътрешна хакерска атака

"Фирмата ни не се занимава с незаконни практики", заяви Рамон Фонсека

06.04.2016 | 17:15 Редактор: Тодор Петров

Панамската кантора "Мосак Фонсека" е станала обект на вътрешна хакерска атака. Това обяви адвокат Рамон Фонсека след като стана ясно, че от компанията му са изтекли 11 и половина милиона поверителни документи. 

Файловете разкриха мащабна глобална схема за укриване на пари от богати и влиятелни хора по света. Фонсека заяви, че вече е подал жалба в прокуратурата.  

"Tова, което ме интересува е, кой разследва хакерската атака срещу нас? Изумен съм, че никой до момента не е казал „хей тук е извършено кибер престъпление.“ Голяма част от документите са извадени от контекста. Има файлове от 2005 година, когато дигитализирахме системата си. Тогава някой каза: „Хей, имаме много документи на хартия. Защо не ги сканираме и архивираме като компютърни файлове. Но това се случи преди повече от 10 години. Тези файлове нямат нищо общо с текущия случай. Твърдя, че фирмата ни не се занимава с незаконни практики и всичко е изрядно", коментира Рамон Фонсека.

Адвокатът, който е един от партньорите основатели на "Мосак Фонсека", заяви, че фирмата никога не е унищожавала никакви документи, нито е помагала на някого да укрива доходи, да не плаща данъци или да пере пари. 

Фонсека допълни, че документи на компанията, част от които бяха публикувани в разследването на Международния консорциум на разследващите журналисти, са били тълкувани погрешно и има съвсем логично и законно обяснение за тях.