Ердоган е повел Турция по обезпокоителен път, смята Обама

Сътрудничеството ни със страната е критично важно за САЩ, заяви американският президент

02.04.2016 | 08:00 Редактор: Луиза Божинова
Ердоган е повел Турция по обезпокоителен път, смята Обама

Президентът на САЩ Барак Обама призна, че е обезпокоен от пътя, по който турският държавен глава Реджеп Ердоган е повел страната си, имайки предвид споровете около свободата на пресата и войната в Сирия, предаде Франс прес.

"Не е тайна, че има някои тенденции вътре в Турция, от които съм обезпокоен. Смятам, че приетият от тях подход спрямо пресата може да поведе Турция по път, който да бъде много обезпокоителен", каза Обама след международна среща във Вашингтон в отговор на въпрос дали смята турския лидер за авторитарен.

Президентът на САЩ заяви, че е изразил това си мнение пред Ердоган "директно". Двамата се срещнаха в Белия дом в четвъртък за закрит за медиите разговор.

Сътрудничеството с Турция е от критично значение за САЩ, независимо от разногласията, каза още Обама.

По отношение на програмата на Америка за използване на безпилотни летателни апарати, президентът на САЩ заяви, че някои критики към нея са основателни.

"В миналото е имало основателни критики, че правната основа на използването на удари с безпилотни самолети или друга кинетична енергия не е толкова прецизна, колкото трябва да бъде, и няма съмнение, че цивилни са били убивани, което не е трябвало да става“, каза той.

Според Обама световните сили трябва да свършат своята част от сделката по иранската ядрена програма и да позволят на компаниите да имат свой бизнес в "Ислямската държава."

"Докато Иран спазва своята част от сделката, ние смятаме, че е важно за световната общност да продължи със своята част от сделката“, каза той пред журналисти. "Също е важно поведението на Иран да вдъхва доверие, че страната е безопасно място за правене на бизнес“, каза още американският президент.

Той заяви, че Съединените щати ще се опитат да помогнат на чуждестранни компании да започнат бизнес с Иран, след постигнатата миналата година сделка по ядрената програма на страната, но и Техеран трябва да ги убеди, че е безопасно място за инвестиции.

По думите му чуждите компании трябва да свикнат с идеята да работят с Иран, след като дълги години са били сурово наказвани, ако го правят. В същото време Обама заяви, че САЩ няма да позволят използване на американската финансова система за доларови трансакции с Иран, а чуждестранните компании ще работят с европейски банки.

Във връзка с предложението на кандидат-президента от Републиканската партия Доналд Тръмп за предоставяне на ядрени оръжия на Япония и Южна Корея за гарантиране на сигурността, Барак Обама определи съюзът на САЩ с двете страни като "крайъгълния камък на присъствието ни в Азиатско-тихоокеанския регион", който има за цел мира и разцвета на региона.

"Той доведе до бум в американската търговия и американското влияние. И това предотврати възможна ядрена ескалация между страни, въвличани в миналото в изключително разрушителни конфликти и противоречия“, каза Обама. "Затова не трябва да се шегуваме с това“, подчерта той. "Ние не искаме в Овалния кабинет да има някой, който не разбра колко важно е това“, заяви американският лидер.