САЩ критикува Турция заради вестник "Заман"

Избухнаха протести заради поемането на изданието от властите, полицията гони демонстранти със сълзотворен газ

05.03.2016 | 17:25 Редактор: Луиза Божинова
САЩ критикува Турция заради вестник

Турската полиция използва сълзотворен газ и водно оръдие, за да разпръсне протестиращи пред редакцията на опозиционния вестник "Заман", предаде Ройтерс, цитирано от Dnes.bg.

Няколкостотин демонстрантите се опитаха да попречат на полицаите да влязат в сградата на вестника, но силите на реда все пак успяха да си проправят път. 

Демонстрантите протестираха срещу решението на турските власти да поемат контрола над най-високотиражния опозиционен вестник в страната. Турският съд е постановил вчера назначен от държавата управителен съвет да ръководи вестника, който има издания на няколко езика, включително турски и английски.

Според някои информации вестникът е свързан с живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен. Той и движението му Хизмет са обвинявани от Анкара, че са се опитали да дестабилизират ситуацията в Турция през лятото на 2013 г. и че подкопават властта. Вестник "Заман" често пъти критикуваше остро настоящото ръководство на страната, по-специално правителството и президента.

Белият дом пък разкритикува турското правителство за превземането на вестника, определяйки като "неприемливи" действия назначаването на синдици в медии и повдигането на обвинения срещу журналисти.

"Ние призоваваме турското правителство да гарантира пълното зачитане на справедлив процес и равно отношение пред закона", призоваха американските власти.

Те допълниха, че турските власти трябва да гарантират универсалните демократични ценности, залегнали в конституцията на Турция, включително свободата на словото, на събранията и печата.

"В едно демократично общество, критичните становища трябва да бъдат насърчавани, а не потискани", подчертава Белият дом.