Скандинавските страни са най-харесвани в Европа

Вижте какво мислят европейците за себе си и за съседите си

29.03.2016 | 16:00 Редактор: Луиза Божинова
Скандинавските страни са най-харесвани в Европа

"Тревата винаги е по-зелена от другата страна на оградата“, гласи поговорка цитирана от Овидий за завистта към плодородната реколта на съседа. Оказва се, че днешните италианци поддържат подобно мнение за съседите си, коментира Economist.

Според нови данни, представени от екипа по проекта Livewhat, повечето наследници на Овидий вярват много повече, че животът е по-добър в другите страни, отколкото местните там смятат. При оценка от 1 до 10 около 70% от италианците мислят, че животът е добър във Франция, докато само 43% от французите поддържат същото мнение.

Италианците са изключително самокритични, но романтичните мнения за останалите страни са широкоразпространени в Европа. Във всички анкетирани страни повечето хора вярват, че животът е по-добър във Франция, Германия, Италия и Швейцария, отколкото гражданите на тези страни смятат това за истина.

Това създава странни възприятия, базирани на взаимната завист. Швейцарците мислят, че шведите живеят най-добре в Европа, докато шведите са силно убедени, че швейцарците са тези за завиждане.

За сравнение - мненията за най-бедните страни в Европа са доста мрачни. Много смятат, че животът в Гърция и Полша е много по-нещастен отколкото всъщност е. Останалите европейци имат ниско мнение за Полша, а поляците имат най-положителната позиция спрямо съседите си. Това може би обяснява защо 0,1% от населението на Полша са граждани на други страни от ЕС (най-ниското равнище в Европа) и защо има 1,5 млн. поляци, живеещи в Германия и Британия.

Според изследване на социологическата агенция Lord Ashcroft скандинавските страни са най-харесвани в Европа. В рамките на тази избрана клика шведите са най-популярни, като 84% от анкетираните поддържат положително мнение за страната. Бедната Румъния междувременно има най-малко фенове на континента, като по-малко от една трета от европейците я оценяват положително. А страните, които харесват най-малко Румъния? Хърватска и Швеция.

Повече новини четете на Investor.bg