Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Европа беше по-загрижена за бежанците, отколкото за собствените си граждани

Къдринка Къдринкова, гост на Брюксел 1, 26.12.2016 г.

26.12.2015 | 22:24 Редактор: Виргиния Стаматова
Европа беше по-загрижена за бежанците, отколкото за собствените си граждани

Тарифите за трафик на хора са паднали много през 2015, така че всички, които са искали да напуснат Близкия изток или Северна Африка, са били стимулирани да го направят – това каза в студиото на Брюксел 1 кореспондентът на БНР в Испания Къдринка Къдринова за вълната от имигранти, заляла Европа.

Притеснена съм от факта, че мрежата за трафик на хора разчира на балкански агенти в Косовво, в Македония, в Босна, т.е. това са местни хора, които работят или с ИД или с други терористични организации“, допълни още тя.

Още по темата

Европа не можа да се изправи срещу човешкия щит от жени и деца, който много често се използва в арабския свят при конфликти, защото евентуално противопоставяне противоречи на нейния хуманизъм и ценности, свързани със солидарността и подкрепата на слабия.

Така журналистката обясни трудната ситуация, в която попадна Старият континент, след като беше залят от мигрантска вълна.

Като основна характеристика на отиващата си 2015 бих отбелязала конфликтът на ценности. Европа оказа подкрепа на хората, които бягат от войните. Оставам на страна терористичната заплаха, която очевидно носи този поток.

В същото време Европа отказа тази солидарност и подкрепа на европейците, които пострадаха много от икономическата криза от 2008, която удари най-вече страни от Южна Европа като Гърция, Испания, Португалия. Какво се получава? При тази необходимост от подкрепа на хора в тежко положение, бяха предпочетени тези, които идват отвън,“ коментира Къдринка Къдринова.

Имаше тези, припомни тя, че бизнесът в Германия е много заинтересован в страната да дойдат професионалисти от Сирия, защото това ще снижи цената на работната ръка, което породи напрежение. 

"От друга страна, хора, загубили работата си вследствие на кризата, бяха оставени да се оправят сами. Испания много се хвали, че има постижения в борбата с безработицата. Откриват се нови работни места, напр., на университетски преподавател се предлага да работи в курс за преквалификация на безработни срещу 350 евро, но това е несъпоставимо с доходите му преди да загуби работата си. Съответно – заетостта му е 2 часа в седмицата – и той се брои за човек, който работи,"поясни Къдринка Къдринкова и допълни:

"Ценонностите, които проповядва Европа, се прилагат по различен начин към бежанците и към собствените граждани. На този етап не може да се направи разграничение кой от мигрантите, идващ в Европа търси по-богат живот и кой - убежище от война?"

Вижте още във видеото

Още по темата