Задържаха главния финансист на Ел Чапо

С помощта на служителя наркобаронът е изпрал 4 млрд. долара през последното десетилетие

28.03.2016 | 12:43 Редактор: Мария Аладжова
Задържаха главния финансист на Ел Чапо

Мексиканската полиция е задържала главния финансист на наркобарона Хоакин Гусман, по прякор "Ел Чапо", съобщи AFP.

Предполага се, че мъжът в продължение на дълги години е ръководил империята на Ел Чапо. Само за изминалото десетилетие главатарят на картела Синалоа е изпрал близо 4 млрд. долара от наркотрафик.

„Елитни части на мексиканската полиция и армия арестуваха Хуан Мануел Алварес Инсунса, по прякор „крал Мидас“, в Оахака“, се казва в изявление на полицията. 

Според разследващите 34-годишният финансист е управлявал мрежа от компании и обменни бюра, през които всяка година са минавали 300-400 млн. долара на картела Синалоа, или общо над 4 млрд. за десетилетие. 

Инсунса е действал главно в мексиканските щати Синалоа и Халиско, но при задържането му бил на ваканция в Оахака.

Ел Чапо беше задържан в началото на тази година покрай заснемането на биографичен филм за живота му. 

Той беше обявен за международно издирване след като през юли 2015 г. успя да избяга за втори път от строго охраняем затвор в Мексико. За целта е бил изкопан тунел с вентилационна система, водещ до малка барака на километър и половина от затвора.

Наркобосът е наел инженери за целта, които е изпратил на обучение в Германия. Историята на живота му вдъхнови американския киноактьор Шон Пен, който засне филм за Ел Чапо месеци преди залавянето му. Предполага се, че именно покрай снимките мексиканските власти са попаднали на горещата следа.