Разкриха още един от съучастниците на парижките атентатори

Суфиан Каял бил 24-годишният Наджим Лаахрауи, установи белгийската прокуратура

21.03.2016 | 15:42 Редактор: Луиза Божинова
Разкриха още един от съучастниците на парижките атентатори

24-годишният Наджим Лаахрауи е един съучастниците на парижките атентатори, установи белгийската прокуратура. Той се е представял като Суфиан Каял, предаде Франс прес. 

Разследването установи, че лицето на име Суфиан Каял може да бъде идентифицирано като Наджим Лаахрауи, роден на 18 май 1991 г., заминал за Сирия през 2013 г., посочи в комюнике прокуратурата, без да уточни гражданството му.

С това фалшиво име е наета претърсена на 26 ноември миналата година къща в Овле, близо до Намюр, Южна Белгия. В къщата са били подготвени атентатите от 13 ноември. Тогава в предградието Сен Деми на френската столица, близо до стадиона, на който се играе приятелски мач между Франция и Германия, трима нападатели се самовзривяват. По-късно се извършват нападения на още пет места в Париж.

"Следи от ДНК на Наджим Лаахрауи бяха открити в наетата къща в Овле, както и в апартамент на ул. "Анри Берже" в брюкселския квартал "Шаербек", използван от терористичната група, уточни прокуратурата.

Лаахрауи е бил проверен с фалшивата си самоличност на Суфиан Каял на 9 септември 2015 г. на австрийско-унгарската граница в компанията на Салах Абдеслам и 35-годишния алжирец Мохамед Белкаид, убит от полицията във вторник в брюкселския квартал "Форе". Салах Абдеслам беше заловен при полицейска акция в белгийския квартал "Моленбек" и от 19-ти март е затвор в Брюж. 

Следователите допускат, че Лаахрауи и Белкаид са поддържали връзка по телефона с някои членове от групата атентатори вечерта на 13 ноември.

Има голяма вероятност именно до Белкаид да е бил адресиран есемес с текст: "Това е, почва се", изпратен в 21,42 ч. от един от камикадзетата в зала "Батаклан" до телефон, локализиран в Белгия. На друг белгийски номер се е обадил същата вечер предполагаемият организатор на нападенията Абделхамид Абауд, от същото място в Брюксел.

На 17 ноември фалшива лична карта на Белкаид на името на Самир Бузид е използвана за теглене на 750 евро от Хасна Аид Булахсен, братовчедката на Абауд, за да му намери тайна квартира в района на Париж.

Белгийските власти поискаха днес съдействие от обществеността за залавяне на Лаахрауи, посочва ДПА, цитирана от Dnes.bg.