Мирът в Сирия договорен за 27 февруари

Владимир Путин и Барак Обама ще окажат влияние за прекратяване на огъня

23.02.2016 | 14:45 Редактор: Мария Аладжова
Мирът в Сирия договорен за 27 февруари

Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Барак Обама се споразумяха за мир в Сирия.

Руският президент посочи, че до споразумение се е стигнало след интензивна работа на руските и американските експерти.

В резултат на постигнатата договореност ще бъде облекчен хуманитарният достъп до всички нуждаещи се сирийски граждани. 

Официалният "старт" на примирието ще бъде на 27 февруари, когато в сила ще влязат условията, договорени от двете страни.

"Убеден съм, че съгласуваните със САЩ съвместни действия са способни да променят радикално кризисната ситуация в Сирия. Най-после се появи реален шанс да бъде сложен край на дългогодишното кръвопролитие и насилие", заяви Путин, цитиран от РИА Новости.

За да бъде реализирано споразумението, Москва ще окаже натиск върху правителството в Дамаск, като очаква Вашингтон да направи същото със своите съюзници и воюващи групировки в Сирия.

Военните атаки срещу терористичните групировки ИДИЛ и "Фронт ан Нусра" ще продължат, съгласно регламента на Съвета за сигурност на ООН.

Междувременно стана ясно, че външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер приветства споразумението между САЩ и Русия, съобщиха от пресслужбата на германското ведомство.

"Намаляването на насилието и прекратяването на бойните действия, както беше договорено в Мюнхен, за пръв път от години е близо", се казва в изявлението на Щайнмайер.