Асад прие договореното примирие в Сирия

Дамаск ще спре въоръжените операции, но ще продължи контратерористичните усилия срещу "Ислямска държава"

23.02.2016 | 14:18 Редактор: Луиза Божинова
Асад прие договореното примирие в Сирия

Сирийският президент Башар Асад приема договореното между САЩ и Русия прекратяване на огъня.

Дамаск ще спре въоръжените операции, но ще "продължи контратерористичните усилия" срещу "Ислямска държава", "Ал Кайда" и други терористични организации.

Това съобщи сирийската държавна новинарска агенция САНА, цитирана от ДПА.

Сирийските власти допълват, че въоръжените сили си запазват правото да отговорят при всяка атака на опозицията.

Вчера Москва и Вашингтон обявиха, че са договорили план за налагане на примирие в Сирия от 27 февруари, но в него се изключва спиране на бойните действия срещу горепосочените групировки.

Междувременно важна пътна артерия за снабдяване на силите на сирийското правителство, водеща към Алепо, е блокирана за втори ден заради нападение на "Ислямска държава".

Бунтовнически боец заяви пред Ройтерс, че щурмът на "Ислямска държава", чиято цел е било шосето, свързващо Алепо с населени места под контрола на правителството на юг от града, е отслабило натиска върху бунтовниците, които се бият срещу подкрепяните от руски въздушни удари правителствени сили в Алепо.

Сирийски военен източник заяви пред Ройтерс, че операцията на правителствената армия продължава, като целта й е да отблъсне щурма на "Ислямска държава" срещу шосето, което свързва контролираните от правителството градове в Западна Сирия с Алепо.

Директорът на Сирийския център за наблюдение на човешките права Рами Абдел Рахман заявил пред Ройтерс, че боевете продължават и че режимът си е върнал седем загубени позиции.

Сирийското правителство използва пустинното шосе, преминаващо през селата Ханасер и Исрия, за да достига до Алепо, защото бунтовниците все още контролират основната магистрала към града.