Франция е осуетила терористичен акт

Задържани са двама мъже

23.12.2015 | 11:40 Редактор: Мария Аладжова
Франция е осуетила терористичен акт

Франция е осуетила атентат срещу силите на реда миналата седмица в района на град Орлеан. Това съобщи днес  министърът на вътрешните работи Бернар Казньов, цитиран от световните агенции. 

Нападението е предотвратено от службата за вътрешно разузнаване. Във връзка със случая от 19 декември са били задържани за разпит двама французи. Единият е на 20 години и не е познат на полицията, а другият, който е 24-годишен, е известен с дребни престъпления. 

Полицейски източник съобщи пред АФП, че задържаните са от Мароко и Того. И на двамата мъже са повдигнати обвинения.
Те са били в контакт с френски джихадист в Сирия, заподозрян в организирането на атентата. Единият от задържаните признал за готвени атаки срещу военни, жандармерия, полицаи и представители на държавните служби.

С това осуетените атентати на територията на Франция от 2013 г. насам стават 10, каза министър Казньов.
Откакто Франция възстанови контрола по границите си след нападенията в Париж на 13 ноември, 3414 души не са били допуснати да влязат на френска територия, тъй като са сметнати за хора, представляващи риск за сигурността и за обществения ред.

Днес френското правителство представя проект на закон за изменение на конституцията, в който ще има юридическа рамка за извънредното положение, въведено във Франция след нападенията от 13 ноември.
Правителството обаче се е отказало от една от най-спорните мерки в него - лишаване от френско гражданство на французите, които имат двойно гражданство и които са обвинени в терористични дейности.
Във Франция има много хора, произхождащи от бивши френски колонии, които имат двойно гражданство.