Франция ще поиска от Русия увеличаване на въздушните удари срещу ИД

Френският военен министър Жан-Ив Льо Дриан е на посещение в Москва днес

21.12.2015 | 11:10 Редактор: Мария Аладжова
Франция ще поиска от Русия увеличаване на въздушните удари срещу ИД

Франция ще поиска от Русия увеличаване на въздушните удари срещу "Ислямска държава", съобщава БНР, позовавайки се на западни източници. Искането се явява конкретната цел на днешната визита на военния министър Жан-Ив Льо Дриан в Москва днес. Разговорите му с руския министър на отбраната Сергей Шойгу ще обхванат и нуждата от по-голямо сътрудничество в разузнаването. 

Западът неведнъж е отправял критики към Моксва, заради стратегията на руското военно ведомство, която включва бомбардировки предимно на по-умерени бунтовнически групи, опозиционни на сирийския президент Башар Асад.

Има много рускоговорящи в „Ислямска държава”, което може да ни е от полза. По същия начин ние можем да осигурим информация за френскоговорящите. Разузнаването изисква и двете страни да дадат нещо, отбеляза Льо Дриан.

Другата цел на визитата е избягването на сблъсъци между френски и руски самолети в сирийското въздушно пространство. Миналия месец президентите Франсоа Оланд и Владимир Путин се съгласиха да "засилят" и "координират" атаките си срещу ИД.