Руски артист подпали входа на Федералната служба за сигурност

Това е поредната протестна проява на Пьотр Павленски

09.11.2015 | 16:05 Редактор: Мария Аладжова
Руски артист подпали входа на Федералната служба за сигурност

Един от най-радикалните политически артисти в Русия беше задържан в Москва в понеделник, 9 ноември, след като запали входа на централата на руската Федерална служба за сигурност - някогашното КГБ, предаде Reuters.

Появи се видео, показващо как 31-годишният Пьотр Павленски държи туба с петрол пред горящите врати на сградата, след което се намесва полицай. 

Адвокатът на Павленски потвърди пред агенция Интерфакс, че той е задържан от московската полиция и най-вероятно ще му бъдат повдигнати обвинения за палеж. Източник на полицията, чието име не се споменава, също е потвърдил информацията за задържането на артиста, но с разликата, че ще му бъде повдигнато обвинение за дребно хулиганство. Според закона, наказанието за такова нарушение е 15 дни зад решетките и глоба. Двамата журналисти, които са снимали, също бяха задържани за кратко, съобщават от Reuters. 

Описанието на видеото, качено от профил на Павленски, гласи, че неговото деяние е имало за цел да привлече внимание към практиките за сплашване, използвани от ФСБ. 

Той пише:

"Страхът превръща свободните хора в маса от некоординирани тела. Заплахата от насилие е надвиснала над всеки, който може да бъде проследяван, подслушван или проверяван от граничните власти"

Горящая дверь Лубянки from Petr Pavlenskij on Vimeo.

Павленски е привличал вниманието към себе си и преди. По негови думи, с пърформансите си, той цели да привлече общественото внимание към социалните проблеми в страната и да разобличи пропагандата на Кремъл. 

През 2012 г. той заши устните си в знак на протест срещу присъдата на Pussy Riot. Година след това легна пред парламента на Санкт Петербург, увит в бодлива тел.

Но най-шокираща е случка от ноември 2013 г., когато Павленски се приковава към паважа на Червения площад, което по негови думи е метафора за апатията от страна на управляващите към проблемите на руското общество.

Павленски е бил подлаган на психиатрични тестове преди, като констатацията на специалистите е, че той е напълно психически здрав.

В социалните мрежи се появиха смесени реакции относно последния пърформанс на Павленски.