Абе обеща отново Япония да остане страна без ядрено оръжие

70г. от пускането на атомната бомба над Нагасаки

09.08.2015 | 10:50
Абе обеща отново Япония да остане страна без ядрено оръжие

Премиерът Шинзо Абе отбеляза 70г. от пускането на атомната бомба над Нагасаки като поднови ангажимента си Япония да остане страна без ядрено оръжие след критиките, че не направи същото обещание на годишнината от бомбардировката над Хирошима миналата седмица.

„Като единствената страна в света, претърпяла военновременно ядрено нападение, подновявам ангажимента си за водеща роля в борбата за свят без  ядрени оръжия и поддържам трите не-ядрени принципа“, каза Абе в Парка на мира в Нагасаки.

 

Още по темата

Министърът на отбраната на Япония предизвика в сряда нова вълна от протести по противоречивия закон за отбраната като каза, че проектът, който се гледа в парламента не изключва военните транспорти на ядрено оръжие на чужди държави.

 

Кабинетът на Абе прие решение миналата година, тълкувайки по нов начин пацифистката конституция на Япония, написана от американците след Втората световна война, за да позволи на страната да упражнява колективна самоотбрана или защита на нападнат съюзник.

 

Непопулярният текст вече мина в долната камара, а управляващия блок на Абе има мнозинство в горната камара. Но проучванията на общественото мнение показват, че мнозинството избиратели са против евентуалната значителна промяна в отбранителната политика на Япония.

 

Японските медии съобщиха, че Абе няма да посети токийския храм Ясукуни на 15 август, когато се навършват 70г. от капитулацията на Япония във Втората световна война.