Силвио Берлускони - оправдан по делото "Рубигейт"

Решението на съда е окончателно

11.03.2015 | 10:01 Редактор: Красимир Кирев
Силвио Берлускони - оправдан по делото

Върховният съд на Италия потвърди оправдателната присъда на бившия италиански премиер  Силвио Берлускони по скандалното дело „Рубигейт“. Така Берлускони може да се върне на кормилото на неговата партия Форца Италия, която в момента е далеч от лидерските позиции.

Решението на италианският Касационен съд дойде след 9-часово заседание. Писмените мотиви за него ще бъдат публикувани в срок от 90 дни.

Съдебният процес започна през април 2011 г.  Първоначално, през 2013 г, съдът в Милано осъди Берлускони на седем години затвор, като го призна за виновен за злоупотреба със служебно положение сексуални контакти с непълнолетната танцьорка Карима ел-Маруг, с прякор Руби.

На 18 юли 2014 година Апелативният съд на Милано оправда бившия премиер поради липса на достатъчно доказателства срещу него. Основната теза на съда беше, че Берлускони не е знаел каква е възрастта на танцьорката.

Бившият италиански премиер продължава да бъде въвлечен в няколко съдебни битки. Миналата седмица той приключи изпълнението на наказание - обществено полезен труд в болничен център за пациенти с Алцхаймер. То беше присъдено по дело за пране на пари и данъчни измами.