Европол разби престъпна мрежа, конфискува 8 тона кокаин

Акцията довела до 40 ареста

13.06.2024 | 16:21 Редактор: Деси Николова
Европол разби престъпна мрежа, конфискува 8 тона кокаин

Европол съобщи, че е разбила престъпна мрежа за трафик на дрога към Европа в резултат на разследване, довело до 40 ареста и конфискуването на 8 тона кокаин, предаде АФП.

Базираната в Хага полицейска организация съобщи, че целият картел, чийто лидери са били базирани в Турция и в Дубай, е ударен от последен кръг арести в сряда. Мащабната 3-годишна операция е включила полицаи от десетки страни, включително Бразилия, Испания и Турция.

Според Европол финалната фаза на операцията е започнала с откриването през август 2023 г. от испанската Гражданска гвардия на 700 кг кокаин край Канарските острови на лодка с екипаж хърватски и италиански граждани.

След обмен на данни с други полицейски сили разследващите са открили връзки с други опити за наркотрафик и така са идентифицирани ръководителите.

Общо 40 души са задържани в 6 страни, сред тях двама висши членове на картела от Хърватия, които са задържани в края на 2023 г. в Истанбул. Последните 4 ареста са извършени вчера в Испания, информира БНР.

Трафикантите прекарвали кокаина от Южна Америка до логистични хъбове в Западна Африка и Канарските острови. Оттам дрогата се превозвала до центрове в Белгия, Хърватия, Германия, Италия и Испания за дистрибуция в Европа.

Снимка: Pixabay