"Хамас", "Хизбула" и куп държави излязоха с позиции след трагедията с Раиси

Николас Мадуро нарече колегата си изключителен лидер

20.05.2024 | 11:29 Редактор: Искра Ангелова

Министър-председателят на Пакистан Шехбаз Шариф обяви ден на траур след смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси. Той сподели, че смъртта на иранския държавен глава е ужасна загуба за нацията.

"Дълбоко натъжен и шокиран съм от трагичната смърт на президента Раиси. Заставаме до Иран", написа индийският премиер Нарендра Моди публикува съобщение в X.

Президентът на ОАЕ Мохамед бин Зайед Ал Нахаян заяви, че страната му плътно застава до Иран по време на скръбта им. Държавният глава на Венецуела Николас Мадуро пък нарече Раиси безусловен приятел и изключителен лидер, информира BBC.

Реакция дойде и от терористичната организация "Хамас". В изявление, публикувано на официалния уебсайт на групировката, се казва: "Споделяме чувството на тъга и болка с братския ирански народ. Изразяваме нашата пълна солидарност с Иран".

"Хамас" описва жертвите на катастрофата като "група от най-добрите ирански лидери, които са имали дълъг път през възраждането на Иран".

"Хизбула" в Ливан изразява най-дълбоките си съболезнования", пък се казва в официално съобщение на подкрепяната от Техеран ливанска групировка.

Конституцията на Иран предвижда, че в случай на смърт, уволнение, оставка, отсъствие или заболяване на президента, продължило повече от два месеца, първият вицепрезидент поема правомощията на президента. В случая това ще е 68-годишният Мохамед Мохбер.

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
На България посолствата разрешава ли да поднесе съболезнования, поне от евроатлантическо лицемерие? Според расовата теория на евроатлантизма, щом си съюзник на Русия и си от " нецивилизования свят", значи не си човешко същество и трябва да бъдеш убит" в името на демокрацията"? Толкова сте жалки всички слуги на........Вашите евроатлантически " ценности" си ги изтъквайте за пред посолствата. Все пак съответните посланици са деморализирани колкото и вие самите, нали? Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
САЩ и ЕС, като пионки на глобалистите, са изключително щастливи от факта, че след убийството на иранския президент Иран най- накрая може да склони да воюва с Израел. Направи ми впечатление колко лицемерно " съчувствие" изразиха някои " лидери" на ЕС след опита за убийство на Фицо. Нито една държава от този " единен" " цивилизован"ЕС нито се загрижи за Словакия, нито предложи помощ. В сайта " Д." се появи статия, че Фицо заслужавал съдбата си, понеже не следвал " правата" вяра. Сигнализирай за неуместен коментар