16 часа е продължила атаката над Харков, Украйна удари тежко Крим, има жертви

Кметът Игор Терехов информира за избухнал пожар след нападенията

17.05.2024 | 14:06 Редактор: Искра Ангелова

16 часа - толкова продължи най-дългата въздушна тревога в украинския град Харков от началото на войната заради руски удари. А Киев удари с най-мощната си атака с дронове окупирания Крим и руската Белгородска област. Има жертви.

Въздушната тревога, обявена в голямата част от Харковска област в Североизточна Украйна, беше отменена рано тази сутрин, след като представители на местните власти съобщиха за удари, нанесени от руски дронове и предупреждение за ракетна опасност в град Харков. Въздушната тревога там е продължила над 16 часа - най-дългата от началото на войната.

Руската армия е нанесла поне шест удара с безпилотни летателни апарати по града. Кметът Игор Терехов информира за избухнал пожар след нападенията, но няма данни за пострадали. След атаката с дронове, е последвала атака и с ракети.

За взривове се съобщава още в град Полтава в едноименната област. Украинската армия обяви, че руснаците се опитват да оказват натиск на украинците в Харковска област. Бойните действия там продължават да се водят основно край Липци и Волчанск.

Украинският президент Володимир Зеленски е на обиколка в региона. Той се срещна с представители на една от многото бойни единици на фронта.

"Вие не позволихте на врага да нахлуе. Вие сте силни войници. Благодаря ви, грижете се за себе си. Слава на Украйна", заяви украинският държавен глава.

Най-напрегната обаче остава ситуацията край Покровск в Донецка област, където през последните 24 часа е имало общо 35 стълкновения. Губернаторът на руската Белгородска област съобщи, че жена и детето ѝ са загинали при украинско нападение с дронове срещу региона. Те са пътували в автомобил с още двама души, които са ранени.

Тази нощ окупираният Крим и южният руски град Новоросийск се оказаха подложени на масирана атака от безпилотни летателни апарати и морски дронове. Губернаторът на Севастопол Михаил Развожаев заяви, че военните са отблъснали атаката с помощта на стрелково оръжие. Унищожени са десетки летателни апарати и повече от пет морски дрона.

Вижте повече в репортажа на Петя Кертикова.

Снимка: БГНЕС