Папата: Необходими са спешни мерки срещу демографската криза

"Домовете се пълнят с предмети и се изпразват от деца", настоя Франциск

10.05.2024 | 14:37 Редактор: Тодор Петров
Папата: Необходими са спешни мерки срещу демографската криза

Папа Франциск призова младите хора да имат увереност в бъдещето. Той поиска от правителствата да приложат сериозни и ефективни политики в полза на семействата, за да се справят с намаляващата раждаемост и застаряващото население.

Говорейки на конференция, посветена на засилващата се демографска криза, предстоятелят на Римокатолическата църква каза, че броят раждания е първия индикатор за надеждата на хората“ и Европа все повече се превръща в стар, уморен и отказал се континент.

"Спешно са необходими ефективни политики, смели, твърди и дълготрайни решения. Има нужда от засилен ангажимент от всички правителства, така че по-младите поколения да бъдат поставени на позиция, за да сбъднат своите мечти", заяви папата.

Коефициентът на раждаемост в Европа през последното десетилетие се задържа на около 1,5 раждания на жена. Това е над ниските нива, наблюдавани в Източна Азия, но далеч под 2,1, необходими за поддържане на нивата на населението.

"Домовете се пълнят с предмети и се изпразват от деца, превръщайки се в много тъжни места. Няма недостиг на кучета, котки. Такива не липсват. Има липса на деца", аларамира папата, цитиран от БТА.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа

Снимка: БГНЕС