Путин показа част от военната мощ на Русия само пред приятелски държави

В речта си руският лидер обвини Запада, че се опитва да изкриви истината за ВСВ

09.05.2024 | 18:46 Редактор: Искра Ангелова

Русия отбеляза Деня на победата над нацистка Германия с традиционните военни паради. На Червения площад в Москва президентът Владимир Путин нарече деня "свещен празник".

В Хабаровск бяха показани както легендарни танкове от времето на Втората световна война, така и нова техника. В това число ракетни комплекси "Искандер-М" и модернизираните системи за залпов огън "Ураган" и "Торнадо-Г".

На парада в Москва не бяха поканени представители на "неприятелски" страни, по думите на говорителя на външното министерство Мария Захарова. Сред чуждестранните гости бяха президентите на Беларус, Казахстан, Таджикистан, Туркменистан, Куба, Лаос и Гвинея-Бисау.

В речта си руският лидер обвини Запада, че се опитва да изкриви истината за Втората световна война, защото тя пречи на колониалната му политика. Владимир Путин обърна внимание и на войната в Украйна, която Москва официално нарича "специална военна операция".

"Ние отхвърляме претенциите, на която и да е страна, или съюз за изключителност. Русия няма да позволи на никого да я заплашва, нейните стратегически сили са винаги в готовност. Западът се опитва да разпалва конфликти, междунационални вражди, да сдържа суверенните центрове за развитие по света. Но ще направим всичко, за да не допуснем глобален сблъсък. А с героите от специалната военна операция в Украйна е цяла Русия", подчерта Путин.

Вижте повече в репортажа.