Турция: Твърденията на Израел, че облекчаваме забраната си за търговия, са измислени

Тя остава в сила докато не бъде осигурено примирие в Газа

09.05.2024 | 17:50 Редактор: Беатрис Младжова
Турция: Твърденията на Израел, че облекчаваме забраната си за търговия, са измислени

Твърденията на Израел, че Анкара облекчава забраната си за търговия с Израел, са "абсолютно измислени и нямат нищо общо с реалността", заяви турският министър на търговията Йомер Болат, съобщи Ройтерс.

Изявлението му е факт, след като Турция въведе тримесечна отсрочка за компаниите със съществуващи експортни сделки с Израел. Външният министър на Израел каза по-рано днес, че турският президент Реджеп Ердоган е отстъпил от предишната си позиция и е отменил много от търговските ограничения, които е наложил на Израел.

Турция спря целия износ и внос към и от Израел през миналата седмица, позовавайки се на "влошаваща се хуманитарна трагедия" в палестинските територии. Забраната за търговия на Турция с Израел ще остане в сила, докато не бъде осигурено постоянно примирие в Газа и не бъде гарантиран потока на хуманитарна помощ към региона, посочи Болат в публикация в социалната медия "X".

В документ, видян от агенция Ройтерс обаче, министерството на търговията очертава тримесечно отлагане на наложената забрана за компаниите, изнасящи за Израел. Компаниите разполагат с три месеца, за да изпълнят съществуващите поръчки през трети страни, посочи източник от турското министерство на търговията, добавяйки, че "не може да става и дума" за облекчаване на турската забрана за износ за Израел, съобщи БНР.

Снимка: БГНЕС