Гордана Силяновска говори за България: Ветото не е инструмент на приятелство

Димитър Ковачевски призна, че резултатът е разочароващ и е тежък удар за "Социалдемократическия съюз"

09.05.2024 | 14:04 Редактор: Елеонора Танева

Провал на досегашните управляващи в Северна Македония. 

При  близо 100% обработени протоколи от изборните секции в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ ще има 58 депутати в новия парламент. Втора е коалицията "Европейски фронт", водена от партията на етническите албанци "Демократичен съюз за интеграция". Едва след нея е управлявалият досега "Социалдемократически съюз". 

Очертава се правителство с подкрепата на другата коалиция от албански партии, наречена  "Заслужава си", която ще има 13 депутати.

"Планирам първите резултати да се почувстват още в първите 100 дни от формирането на правителството. В напреднала фаза сме за силен инвеститорски пакет, който да помогне на икономиката", заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

Сегашният държавен глава Стево Пендаровски изгуби втория тур на изборите, след като получи под 30% от гласовете, а съперникът му Гордана Силяновска е с над 65%. Силяновска обеща да бъде президент на всички. Тя коментира и отношенията с България.

"Не можем да не кажем, че ветото го смятамe за инструмент на приятелство. Очаквам с България да вървим заедно по пътя на Европа", каза Силяновска.

Бившият премиер и председател на "Социалдемократическия съюз" Димитър Ковачевски призна, че резултатът е разочароващ и тежък удар за неговата партия. Той ще свика конгрес с избори за ново ръководство.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
Вето
преди 1 седмица
Последно инструмент ли е, или не? Оправете си статията! Сигнализирай за неуместен коментар