Сърбия скърби за невинните жертви на масовото убийство преди година

По повод днешната годишнина ще бъде представен половинчасов документален филм

04.05.2024 | 17:44 Редактор: Деси Николова
Сърбия скърби за невинните жертви на масовото убийство преди година

Възпоменателна програма, посветена на невинните жертви на масовото убийство недалеч от Белград, започна днес с едноминутен звук на сирени, рецитал и речи в памет на загиналите, съобщи агенция Танюг.

Днес се навършва точно една година от масовото убийство в селата Мало Орашие и Дубона, когато 21-годишният Урош Блажич уби девет и рани тринадесет души. Най-младата жертва е четиринадесетгодишният Никола, а най-възрастният е двадесет и пет годишният Петър Митрович, който почина след 50 дни борба за живота си, отбелязва телевизия Ен1.

Масовата стрелба в селата, намиращи се недалеч от сръбската столица, се случва само ден след масовото убийство в училище "Владислав Рибникар" в центъра на Белград, при което тийнейджър застреля осем деца и училищен охранител, като рани още седем души. Едно от ранените деца почина по-късно. 

По повод днешната годишнина ще бъде представен половинчасов документален филм, посветен на жертвите на масовата стрелба.

Преди самата възпоменателна програма семействата на загиналите, техни приятели и граждани запалиха свещи и поднесоха цветя на мястото на убийството. Сред тях бяха и семействата на загиналите деца в училище "Владислав Рибникар".

Днес е организиран и футболен мач между юношеските селекции на Цървена звезда и Партизан, като ще бъде поставено началото на възпоменателен турнир, в който ще участват 12 отбора.

Един от отборите, които ще участват в турнира, ще бъде от училище "Владислав Рибникар".

Сръбският регулаторен орган за електронни медии (REM) призова медиите да прекъснат предаванията си в 22:32 часа, когато бе извършено масовото убийство.

Сръбският президент Александър Вучич и премиерът Милош Вучевич положиха цветя на местата на масовото убийство в Дубона и Мало Орашие, съобщи БТА.

"С най-дълбоко преклонение отдавам почит на невинните жертви на безумния поход, оставил след себе си отчаяние, тъга и опустошение. Като родител изпитвам огромна болка за изгубените животи и споделям страданието на семействата, останали без най-ценното съкровище, без техните деца. Като президент обещавам, че държавата няма да позволи да има престъпление без наказание, победа на злото над справедливостта и зверства над човечеството. Нека почиват в мир," написа Вучич в профила си в Instagram.

Снимка: БГНЕС