Полша обяви, че е жертва на контролирана от Русия хакерска атака

Германия и Чехия също са сред засегнатите

04.05.2024 | 16:30 Редактор: Деси Николова
Полша обяви, че е жертва на контролирана от Русия хакерска атака

Полша обяви, че също е "сред мишените" на контролираната от Русия хакерска група, която бе атакувала Германия и Чехия, предаде Politico.

"Полша е солидарна с Германия и Чехия след злонамерената кибер кампания срещу техните политически партии и демократични институции", се казва в изявление на полското външно министерство от петък. 

Германското правителство заяви в петък, че имейл акаунти, принадлежащи на служители от партията на германския канцлер Олаф Шолц, са били ударени след атака, извършена от хакерската група APT28 или Fancy Bear. Групата е част от руското военно разузнаване ГРУ.

Чешкото правителство също излезе с изявление, подкрепящо твърденията на Германия, заявявайки, че неговата разузнавателна служба е открила прониквания от Fancy Bear в чешки институции приблизително по същото време, съобщи БГНЕС.

"Полша, която също е сред целите на APT 28, категорично осъжда повтарящите се и неприемливи злонамерени кибер кампании, провеждани от руските участници", се казва в изявлението. Министерството на външните работи не предостави повече подробности за атаката.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Снимка: Pexels