Грузинският парламент отмени заседанието си след масовите протести

Десетки са арестувани и ранени

02.05.2024 | 18:34 Редактор: Искра Ангелова
Грузинският парламент отмени заседанието си след масовите протести

Парламентът на Грузия отмени днешното си пленарно заседание след масовите протести срещу проектозакона, който, според критиците, ще ограничи свободата на медиите и ще застраши кандидатурата на страната за членство в Европейския съюз.

Десетки хиляди излязоха на пореден протест в Тбилиси, след като парламентът одобри противоречивия законопроект за чуждестранните агенти с 83 "за" срещу 23 "против" на второ четене. Полицията използва сълзотворен газ, водни оръдия и зашеметяващи гранати, за да разпръсне демонстрантите.

Десетки са арестувани и ранени. Недоволните грузинци обсадиха сградата на парламента и засипаха един от входовете му с боклук.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен осъди насилието в Тбилиси и призова страната да не се отклонява от пътя към ЕС.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 2
Бой за пари
преди 2 седмици
Пътя към ЕС явно минава през грантовете. Пазят си хората парите със зъби и нокти. Я, гласувайте такъв закон у нас,да видим НПО- та какви грандиозни протести ще спретнат! За пари всичко правят, но не трябва никой да знае откъде се захранват, че да не им се руши репутацията на велики радетели за демокрация, ама работещи в полза на чужди държави. Представям си, ако грантоядите се издържаха с руски пари как колегите им от другата страна на барикадата ще ги наричат " агенти", но от "съюзник" може. Сигнализирай за неуместен коментар