Загиват десетки бягащи от мобилизация във войната украинци

Всеки ден се предприемат опити да пресекат границата

30.04.2024 | 09:08 Редактор: Тодор Петров
Загиват десетки бягащи от мобилизация във войната украинци

Украински мъже загиват в опити да избегнат мобилизация във войната срещу Русия, започнала през февруари 2022 г. Около 30 украинци са загинали при опит незаконно да напуснат страната, съобщи говорителят на украинската гранична служба Андрий Демченко, цитиран от Укринформ.

Някои са загубили живота си при опит да пресекат планинска река или да прекосят планини. С някои изключения по закон на украинските мъже на възраст между 18 и 60 години е забранено да напускат страната, защото може да бъдат мобилизирани, отбелязва Ройтерс.

Вчера граничната охрана на Украйна съобщи в социалните мрежи, че 24-ма мъже са загинали при опит да пресекат граничната с Румъния река Тиса.

Демченко заяви, че от началото на войната граничната полиция е разкрила около 450 престъпни групи, които са се опитвали да прекарат хора през границата.

"Всеки ден се предприемат опити да пресекат границата. Повечето опити са извън граничните пунктове на границата с Молдова и Румъния. Най-големият брой опити с подправени документи е регистриран на границата с Полша", заяви граничният служител.

По-рано този месец Демченко посочи, че ежедневно средно около 10 мъже са спирани в опит незаконно да напуснат Украйна, предаде БТА.

Миналата седмица Украйна отмени консулските услуги за мъжете, подлежащи на мобилизация, критикувайки онези украинци в чужбина, които очакват помощ от държавата без да ѝ помагат да оцелее във войната срещу Русия.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 седмици
А корумпираната " украинска" ( обслужваща чужди) интереси администрация на Зеленски защо не е на фронта? Мисли се за незавлменима ли? Обикновените хора в Украйна вече не искат да загиват за Зеленски, Байдън, Сор***с , Урсула и останалите " избрани" да управляват света, но САЩ, България ,ЕС и др. от " цивилизования свят" ще им помогнат да направят " правилния" избор- да загинат във война, вместо бягайки от мобилизация за участие във война с предопределен край. Евроатлантически " ценности" ...... Сигнализирай за неуместен коментар