Зеленски подписа промени за военната мобилизация, изкарват на фронта затворници

Законът формализира намаляването на наборната възраст от 27 на 25 години

16.04.2024 | 16:50 Редактор: Толя Стоянова
Зеленски подписа промени за военната мобилизация, изкарват на фронта затворници

Украинският президент Володимир Зеленски подписа закон, който променя правилата за мобилизация в армията, военната регистрация и военната служба. 

Законът формализира намаляването на наборната възраст от 27 на 25 години и премахва статута на "ограничено годен". Цивилни мъже на възраст от 25 до 55 години, които са получили инвалидност от групи II и III след пълномащабната инвазия (с изключение на военните), трябва отново да преминат медицински и социален преглед, за да потвърдят заключенията си. Гражданите, постоянно пребиваващи в чужбина, трябва да се регистрират за военна служба в Украйна.

Също така осъдените на условна присъда могат да бъдат призовани на военна служба, с изключение на тези, които са извършили престъпления срещу националната сигурност на Украйна, информира "Украинская правда".

Според закона няма да има задължителна мобилизация на жените.

Законът ще влезе в сила месец след публикуването му в Държавен вестник. Той задължава мъжете да обновяват данните си, които дават пред властите, подпомага финансирането на доброволците и добавя нови наказания за избягване на военна служба.

Снимка: БГНЕС