ООН поиска разследване на откритите масови гробове в Газа

В две болници са изровени над 600 тела

24.04.2024 | 08:40 Редактор: Вяра Димова
ООН поиска разследване на откритите масови гробове в Газа

Фолкер Тюрк, върховен комисар на ООН по правата на човека, заяви, че трябва да се проведе международно разследване на откритите масови гробове в близост до две болници в Ивицата Газа - "Насър" и "Ал Шифа". Телата бяха открити, след като израелските войски се изтеглиха от болничните комплекси.

"Чувстваме необходимост да вдигнем тревога, тъй като е ясно, че са открити много тела", заяви Тюрк, цитиран от своя говорител, съобщи "The New York Times".

Палестинските служби за спешна помощ съобщиха, че са открили масов гроб с 283 тела в местността Насър в Хан Юнис през изминалия уикенд. Твърди се, че някои от намерените тела са били оковани с белезници. В предишен ден израелските военни, отбелязва NYT, обясниха, че са ексхумирали телата, погребани от палестинците, за да установят дали сред тях има заложници.

"Изследваните тела, които не принадлежаха на израелски заложници, бяха върнати на мястото", заявиха израелските военни.

Няколко дни по-рано в района на болничния комплекс "Ал Шифа" бяха открити повече от 380 тела. В доклада на ООН се казва, че телата са открити за първи път след пристигането на Службата за координация на хуманитарните въпроси в началото на април. Според служители на ООН преди това израелските власти многократно са отказвали достъп на хуманитарни работници до болничния комплекс. Израел не е коментирал тази информация, пише БГНЕС.

Израелските военни твърдят, че болниците "Ал Шифа" и "Насър" са били използвани от палестинските бойци като командни центрове, което доведе до операция по унищожаването и идентифицирането им в болниците.

Снимка: архив, БГНЕС