"Един от най-тежките удари" - Израел атакува Газа, влезе с танкове в северната част

Израел нанесе "един от най-тежките удари" в Ивицата Газа и призова за евакуация на север

23.04.2024 | 22:11 Редактор: Искра Ангелова

Израелските отбранителни сили са нанесли "един от най-тежките през последните седмици удари" срещу Ивицата Газа, предава Reuters. Освен това армията на еврейската държава разпореди нови евакуации в северната част на анклава, предупреждавайки цивилните, че са в "опасна бойна зона".

За удари от въздуха и обстрели от танкове бе съобщено и в централните и южните райони на Ивицата Газа. В публикация в социалната медийна платформа X, говорителят на израелската армия Авичай Адрее призова жителите на четири зони в Бейт Лахия в северната част на Газа да се евакуират към предварително определени зони. Той предупреди, че военните "ще работят с изключителна сила срещу терористичната инфраструктура и подривни елементи" в региона.

Подновяването на обстрелите и бомбардирането на Северна Газа идва почти четири месеца, след като израелската армия обяви, че изтегля войските си оттам, тъй като "Хамас" вече не контролира районите.

Този месец Израел също изтегли по-голямата част от силите си в южната част на Газа. Но усилията за постигане на прекратяване на огъня се провалиха, а подновените удари възпряпятстват завръщането на разселените жители на Газа в изоставените им домове, подчертава агенцията. През нощта танкове нахлуха източно от Бейт Ханун в северния край на Ивицата Газа, предизвиквайки паника сред разселени жители. Последните удари са нанесени след съобщения за ракети, насочени към два два южни израелски гранични града, допълва агенцията, цитирана от "Фокус".

Снимка: БГНЕС