Поредно силно земетресение удари Тайван

Азиатската държава е свидетел на чести земетресения

22.04.2024 | 13:15 Редактор: Деси Николова
Поредно силно земетресение удари Тайван

Тайван отново бе разтърсен от силно земетресение в столицата си Тайпе, съобщиха служители на АФП, като Централната метеорологична администрация заяви, че става дума за трус с магнитуд 5,5 по Рихтер, възникнал в източната част на Хуалиен.

Районът беше епицентър на земетресението с магнитуд 7,4, което стана на 3 април и предизвика свлачища в планинския район, които блокираха пътища, а сградите в главния град Хуалиен бяха сериозно повредени. Най-малко 17 души загинаха при земетресението, като последното тяло беше открито на 13 април в кариера.

Днешното земетресение удари Тайван около 17:08 ч. местно време и беше усетено в столицата Тайпе. Геоложката служба на САЩ го определя като трус с магнитуд 5,5 по Рихтер и дълбочина 8,9 км.

"Усещаше се като едно от най-силните земетресения или вторични трусове след голямото земетресение по-рано този месец", каза служител на АФП.

Пожарната служба на Хуалиен съобщи в кратък пост в официалния си канал в социалната мрежа, че е изпратила екипи, които да проверят за евентуални бедствия от земетресението.

"Ще продължим да следим ситуацията и да докладваме своевременно", казаха от службата, предаде БГНЕС.

Тайван е свидетел на чести земетресения, тъй като е разположен на кръстопътя на две тектонични плочи.

Снимка: БГНЕС