Американската помощ за Украйна зарадва Зеленски и вбеси Тръмп заради Европа

Първите военни пратки ще пристигнат след около седмица

22.04.2024 | 13:19 Редактор: Деси Николова

Очаква се американският президент Джо Байдън да подпише гласувана военна помощ за Украйна още тази сряда. Това става след приемане на дълго-отлагания пакет, включващ над 60 милиарда долара военна помощ за Киев.

С 311 срещу 112 гласа законът бе приет. Както демократи, така и гости на заседанието изригнаха в аплодисменти и развяха украински знамена. Пакетът ще позволи допълнителна военна и финансова помощ за Украйна, Израел и Тайван на стойност 95 милиарда долара. 

"Благодарен съм на всички наши приятели в Съединените щати, на всички наши партньори по света, които разбират общите ни възможности и цели. Заедно, използвайки всички средства, трябва да спрем руския терор, да ограничим военния потенциал на Русия и да принудим Путин да признае очевидното – тази война няма да му спечели нищо", заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Дни преди одобрението на военната помощ, Доналд Тръмп написа в своята социална мрежа Truth Social, че оцеляването на Украйна е важно не само за Европа, но и за Съединените щати и отправи критики срещу европейските лидери. 

"Защо Европа не дава повече пари, за да помогне на Украйна? Защо Съединените щати финансират с над 100 милиона долара повече Украйна от Европа, въпреки че има океан помежду ни? Раздвижи се, Европа! Ако аз бях президент, тази война никога нямаше да започне", написа Тръмп.

Очаква се законът за отбрана да бъде приет от Сената в близките дни. А първите пратки на въоръжението се очаква да пристигнат в Украйна след около седмица, щом документът бъде подписан от президента Джо Байдън.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


1
2 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 1 седмица
Зеленски бил радостен, че избива народа, към който не питае никакви топли чувства. Все пак не е украинец. Дали го интересува колко хора ще загинат? Важното е да задържи властта, докато е потребен на господарчетата от Вашингтон, ако не решат друго- че е безполезен. Сигнализирай за неуместен коментар