Случаите на заразени с хепатит по света нарастват всеки ден

За хепатит Ц не съществува ваксина

22.04.2024 | 09:02 Редактор: Деси Николова
Случаите на заразени с хепатит по света нарастват всеки ден

6000 души се заразяват с форма на хепатит всеки ден. 1,3 милиона души са страдали от форма на заболяването – така се твърди в доклада за глобалния хепатит за 2024 г., представен на Световната среща за хепатит в Лисабон, Португалия.

Спорeд данните, представени от СЗО, хепатитът има толкова смъртни случаи, колкото има туберкулоза глобално. Данните са взети от 187 страни и разглеждат  хепатит А, Б, Ц, Д и Е, като най-вече се поставя акцент на хепатит Б и Ц. 

От всички нови случаи на хепатит през 2022 г., 83% са хепатит Б, а останалите – хепатит Ц. Наблюдава се голям брой млади хора, страдащи от инфекции – 12% от заболелите са под 18-годишна възраст, а около половината – между 30- и 54-годишна възраст. 

В доклада се твърди, че 3500 души губят живота си заради хепатит всеки ден. В доклада се съобщава, че един от рисковите фактори е липсата на ранната диагноза на хепатит и ненавременното лечение. Друг фактор се оказва липсата на достъп до медикаменти. В страните в Африка, където са 63% от новите случаи на хепатит Б, ваксина получават едва 18% от новородените. Причината се крие в цената на медикаментите, заради която бедни страни не могат да защитят населението си. 

За разлика от хепатит Б – инфекция, за която има налична ваксина – за хепатит Ц не съществува ваксина. Обаче инфекцията може да бъде третирана с антивирусни лекарства, и според СЗО 95% от заболелите с хепатит Ц могат напълно да се излекуват. Но данните от доклада показват, че едва 20% от болните с хепатит Ц получават лечение.

Макар и докладът да съобщава за повишаване на случаите на хепатит, се съдържат и редица препоръки от СЗО, целящи справяне с епидемията от инфекциозното заболяване. Предложенията включват засилването на усилията за превенция на болестта и разширяване на достъпа до диагностични тестове в цял свят. Набляга се и на важността на нови научни изследвания с цел откриването на потенциален лек на хепатит Б.  Световната здравна организация се надява, че следвайки тези препоръки, светът до 2030 г. може да се е справил с проблема хепатит.

Четете повече в puls.bg

Снимка: Pixabay