Русия за американската военна помощ: Съсипва Украйна и пряко спонсорира тероризма

"Оставихме емоционалната страна и направихме това, което вярваме, че е правилно", заяви Майк Джонсън

21.04.2024 | 14:10 Редактор: Искра Ангелова

Камарата на представителите на САЩ одобри отдавна отлаганата военна помощ за Украйна на стойност 61 милиарда долара. Гласуваният пакет, който успя да обедини и двете партии в Конгреса, е на обща стойност 95 милиарда долара и включва подпомагане и за Израел и Тайван.

След месеци усилия, съпротивата на републиканците, които искаха да обвържат международната помощ с охраната на границата с Мексико, бе преодоляна и пакетът бе одобрен с огромно мнозинство.

"Често казано, предпочитам да изпратя куршуми на Украйна, както и в другите конфликти точки, отколкото да пратим там нашите момчета. Оставихме емоционалната страна и направихме това, което вярваме, че е правилно", сподели представителят на Камарата на представителите - Майк Джонсън.

Той успя да убеди съпартийците си да подкрепят финансовата помощ, въпреки че получи критиките в собствените си редици. Украинският президентът Володимир Зеленски очаквано приветства решението.

"Днес получихме решението относно пакета от помощи на САЩ, за който дълго се борихме. Това означава много. Ще го усетят нашите воини на фронта, както и пострадалите от руския терор градове и села. Благодаря на всички, които подкрепиха пакета, това е решение за защита на живота. Лично благодаря на говорителя Майк Джонсън и на всички американски сърца, които вярват, че руското зло не трябва да побеждава", подчерта украинският държавен глава.

Не е изненадващо, че Русия е на противоположното мнение. В изявление прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че помощта ще обогати още повече Съединените американски щати и ще съсипе още повече Украйна. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова е още по-крайна: "Военната помощ на киевския режим е пряко спонсориране на терористична дейност. В Тайван е вмешателство във вътрешните дела на Китай, а в Израел води към директна и скъпа ескалация на напрежението в региона".

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 седмица
Щом решението обслужва ВПК на САЩ, значи е " правилно". Колко хора ще загинат- няма значение според евроатлантическите ценности. Нали не са от " цивилизования" свят? Хората на фронта действително ще усетят "помощта " на САЩ..... като за последно. Но нали е в името на демокрацията? Няма да пазим съществуването на някаква си Украйна и нейния народ и да жертваме американския интерес, а господа евроатлантици?Както каза Денков - " Важното е да се навреди на Русия" . За целта ще се унищожи Украйна. Сигнализирай за неуместен коментар